Inte mycket klokare

Veterinärbesöket gav i princip ingenting. Istället för att göra hälskollen vi var in för snöade de såklart in sig på knölen, igen. Jag förstår det, den är udda och varför kommer den tillbaka?! Fick springa upp med Jakob och han fick "elektroder" på sig för att mäta hans rörelser. Han filmades med höghastighetskamera både i löpargång och under longering. 


Här till dilemmat; datorn upptäckte en rörelsestörning på bakbenet med knölen. Möjligtvis syns det liiiite på volt i höger varv. Inget vi kan se på rakt spår eller vänster varv, men datan var tydlig. Det tråkiga är att han ser likadan ut som han har gjort sedan i våras då vi började med den här skiten igen. Han känns jättefin  att rida, absolut inte halt eller ojämn. Lite jobbigare med sitt höger bak men inte onaturligt. De flesta hästar har ju en skänkelvikning som kanske känns lite svårare, en ställning som inte är lika ärlig. Och vi snackar verkligen smågrejer här, med datan visade som sagt en oregelbundenhet som vi såklart inte kan ignorera.

Det gör mig ledsen, för detta visar ju att han troligtvis har känt av knölen under hela tiden fastän han har fått klartecken från veterinärer att han inte har ont, att det bara är att träna vidare. Visst är det minimalt, men det finns där. I tisdags kunde veterinärerna inte utreda vidare då han ju hade ett litet sår där den spruckit upp. Han kan nämligen har reagerat bara på det lilla såret också. 

Vi fick direktiven att jogga honom under två veckors tid, men inte träna "stenhårt". Sedan ska vi in på hältutredning och nytt ultraljud. Fick tid den 30/11 och jag valde att boka hos Karin Holm nu, som hjälpte oss med Wanda och som nog är den vassaste veterinären på kliniken. Dags att dra in det tunga artilleriet nu, så vi kan få rätsida på det här, en gång för alla. 

Joggade Jakob igår och han var svinhet och superglad, så han verkar inte ha nämnvärt ont utan känns fräsch och fin. Veterinärerna lät hoppfulla också så jag känner mig ändå lugnare. Och eftersom Jakob är så himla glad känns det som att vi fixar detta! På tisdag provar vi ut en ny sadel, en Schleese, och det tror jag blir bra för honom så han kommer tillåtas jobba helt korrekt genom sin kropp. 


Dålig känsla

Godmorgon! Idag ska jag in till Ultuna med Jakob. Vi ska vet-checka honom samt sko honom. Det var i alla fall planen när jag bokade tiden för två veckor sedan... Under dessa veckor har det hänt lite grejer. Jakob har äntligen fått en hagkompis och de båda är så glada. Allt har gått lugnt till, de leker en del bara. Efter ihopsläppet hade Jakobs ben/knöl svullnat upp, igen.. Jag har låtit honom ta det lugnt, vilket var rätt passande då jag åkte på ett vidrigt ryggskott. Som vanligt har han varit ohalt och inte brytt sig om när jag klämmer och petar på det.


Igår när jag tog in honom från hagen upptäckte jag att knölen hade spruckit. Den var mindre och det var massor torkat var och blod runtom det lilla såret. Alltså har två operationer varav en med hästen sövd inte hjälp och vi är tillbaka på ruta ett igen. Ringde såklart Ultuna och de började direkt diskutera om jag inte skulle träffa kirurgen istället och bestämma tid för nu operation. Då sade jag ifrån. Jag vill inte utsätta honom för det och en lång vila igen. Det var en hemsk tid för honom och han är redan stressad i stallet som det är. Blir inte bättre av ytterligare veckor på box. För att inte tala om risken med att säga honom. Har de inte lyckats få rent på två gånger känns det ändå inte som att de kommer lyckas denna gång.

Vi får såklart se vad som händer idag. I ridningen känns ju höger bak som det svagare bakbenet, och det är där knölen sitter. Det KAN ju ha ett samband, eller så är det bara så ändå. Svårt att säga. Det enda jag kan säga är att jag inte kommer låta de operera honom igen. Vill de det får jag vända mig till en annan klinik för en second opinion också. Det känns bara dåligt att göra en stor grej av något som han inte har ont av. I värsta fall får de väl 
 döma ut honom, vilket jag inte tror på. Men är det så illa får de liksom "bevisa det". 

Aja, jag bara svamlar på känner jag. Ville bara ventilera lite med er innan jag åker iväg med honom. Håll tummarna för att det går bra idag!


På bilderna ser ni knölen innan och efter den spruckit. Samt Jakob efter ett joggingpass och Jakob med sin kompis Fancy i hagen ♡

Till top