Ett till bakben att tänka på

Alltså gårdagens träning med Jakob för Åsa, vad ska jag säga?! Det blev lite kortslutning hos Jakob och det enda vi kunde göra var att klappa honom och skratta åt hela situationen. Men vi tar det från början..


Började med att rida diagonalslutor i skritt och trav. Där gör han precis så mycket som förväntas av honom i dagsläget, och för att vara tredje gången vi tränar på det är vi mer än nöjda. Jag fick tänka på att bromsa bogen med innerhanden istället för att be om mer ytterbak. Detta för att om jag lägger på mer ytterskänkel så kommer han också ta större kliv i fram, och på det stora hela blir då böjningen densamma och vi har inte kommit åt grundproblemet i bålen. Fick även rida lite långsammare i detta, för som Åsa sade "många har så otroligt bråttom att komma till fel ställe", och det finns ju ingen vits med det! Jag fick även leda med yttertygeln för att få med mig rumpan mer, istället för att lägga på mer skänkel. Fungerade jättebra!

Efter slutorna kom vi fram till att dagens problem låg i böjningen till vänster. På tre veckor har Jakob alltså bytt sitt svåra varv! Och istället för att sitta och nöta i slutorna och kanske skrämma honom i det arbetet gick vi in på volten och jobbade. Där fick han gå med böjning till vänster och svagt in med rumpan. Gick bra i skritt och trav..

Sedan kom kortslutningen. Vi skulle ur det komma fram i galopp och Jakob bara kunde inte koordinera sig! Jag fattar galopp varpå han hoppar upp och ut med rumpan. Alltså ett jämfota hopp bak för att få trycka ut sin bakdel. Vi försökte typ 10 gånger till och han svarade på samma sätt. Det var som att vi hade skruvat på ett till ben på honom som han trasslade in sig i, haha. Han är ju absolut inte dum, och jag vill ju fortsätta hålla honom positiv till arbetet, så istället för att nöta vidare så gav jag honom lång tygel och klappade honom, gick över i andra varvet där han gjorde riktigt bra fattningar och kunde få mer beröm. Bytte tillbaka till det svåra varvet och lät honom bara rulla in i galopp för att bryta mönstret. Sedan kunde vi göra bättre fattningar. Inte perfekta men i alla fall utan det där skuttet bak, så det får ju anses vara en förbättring! Efter passet var han supersvettig runt höger bakknä så detta var otroligt jobbigt för honom även om det kan verka banalt att göra en galoppfattning från skritt. Men vi träffade helt enkelt rätt punkt och det blev styrketräning deluxe. Hemläxan inför nästa träning är såklart att få in höger bak inunder honom i vänster varv ;)

Nu ska han få pausa några dagar innan vi jobbar vidare. Han känns otroligt fin och vi har tagit så många kliv framåt på de här tre träningarna för Åsa. Glad över att ha hittat rätt tränare och otroligt tacksam för att mina föräldrar sponsrar med träningspengar så att vi kan göra denna resa ♡☆


Snabb hjälp!

Okej, behöver lite snabba råd från er. Upplevde ett kraftigt blodtrycksfall igår när jag red (i galopp, tacksam över snäll häst som stannar när jag säger ptro). Det tog cirka 15 minuter innan jag kunde rida klart och jag var hela tiden väldigt ostadig och svajig. Idag har jag lock för öronen och det susar liksom i dem. Vad är det för fel på mig? Haha, agera min läkare nu!


Kan jag träna för Åsa idag vid tre är ju den viktigaste frågan här ;)

Ryggningar ger rysningar!

Igår tränade vi för Åsa Nordström igen. Något som jag verkligen gillar med de här träningarna är hur vi verkligen nördar in oss på smådetaljer. Åsa ställer många frågor och får mig att reflektera och tänka efter. Att förklara hur något känns är bra mycket svårare än att "bara göra" när jag rider. Jag har ju alltid varit en ryttare med mycket känsla, så för mig är det nyttigt att försöka berätta varför jag gör som jag gör, vilken bog det är man faktiskt leder in i öppnan, hur skänklarna samspelar i slutan, och så vidare.
 
För ja, nu började vi faktiskt nosa på lite svårare saker. Men vi tar det från start! Åsa frågade mig vad jag ville jobba med idag, och jag svarade "ryggningar!". Detta är något Jakob inte riktigt har förstått konceptet med, och han tycker överlag att det är en onödig rörelse. Vi började då med en teorilektion i varför man ryggar. Tidigare har jag fått höra att det är en dominanshandling, så därför har ryggning inte varit min favorit heller - för vem vill dominera sin häst? Detta sade Åsa också, och poängterade även att man inte behöver vara ledare över sin häst, bra polare räcker bra! Helt min filosofi :)
 
Varför ryggar man då? När hästen ryggar måste den sätta under sig bakbenen under kroppen, vinkla sitt bäcken och runda ryggen (detta är alltså en korrekt ryggning). Tänk själv hur vinklingen av bäckenet och bakbenen samverkar, det blir en ganska bra stretch för hästen. Därför kan den känna sig trängd ibland, ni vet ju själva hur det känns när man stretchar och det gör sådär skitont? Då gör man halt i ryggningen, klappar och ryggar sedan något steg till innan man rider framåt. Det får aldrig handla om att sätta spänning i hästen, utan man gör detta med beröm och positivitet. En häst som är duktig på att rygga och är gymnasitserad i detta har fördel av detta i piaffen sedan, då det är en förutsättning att hästen kan trampa in under sig utan att det stretar emot.
 
Jakob lärde sig rygga igår, med den äran. Så ur ryggningen fick jag sedan skritta fram något steg och ur det fatta galopp. Den känslan han bjöd mig på i galoppen gav mig rysningar - så sjukt fin!! Han satte sig verkligen på rumpan och var helt ihop i kroppen. Gav mig verkligen en föraning om hur hans piruetter kommer kännas!
 
Efter det jobbade vi med att kunna gå på rakt spå och bara böja halsen/ställa nacken. Det var lätt på fyrkanten men supermegasvårt på diagonalen. Vi fick bukt på det hela, och i det kunde jag sedan lägga till ytterskänkel och leda in honom i en diagonalsluta. Detta gick i alla gångarter! Jag var tvungen att vara noga med att släppa innerskänkeln, ta den framåt och liksom visa vägen med tån, haha. Låter väldigt flummigt, men det gav bra resultat! I öppnan på långsidan fick jag tänka på att faktiskt sitta på yttre sittbenet, och när jag sedan skulle svänga inåt fick jag sitta på inre sittbenet.
 
När vi jobbade med diagonalslutorna utbrast Åsa "Halvpiruett vid X". Det kändes ju rätt sjukt, haha. Jakob försökte sitt bästa, efter halva bröt han av till skritt men då fortsatte vi piruetten i skritt istället följt av en galoppfattning igen. Med denna övning ville Åsa visa att det är dags att börja leka fram rörelser med Jakob, dels för att han spänner till när han inte vet vad som förväntar sig av honom - han måste vänja sig. Men också för att det är dags att introducera de svårare sakerna för honom, och blir det då fel är det bara att ha is i magen och göra samma övning men enklare. Dressyr behöver inte vara så gravallvarligt hela tiden.
 
En fantastiskt rolig träning som verkligen gav mersmak! Är så glad över att ha hittat en tränare som verkligen känns bra för mig som ryttare och som tar hänsyn till Jakob som individ och häst :)
Till top