Bedömningssport...

Nja, idag är vi inte överens med domaren, haha. Jakob tyckte överlag att Bälinge var ett lite läskigt ställe, men han kollade bara på sakerna. Han blir aldrig utåtagerande, snarare att han slutar andas och det blir som att sitta på en ballong. Han sprang ändå lydigt, men vi saknade lite flow i de första momenten. I serpentinen släppte det och jag kände hur han började andas och röra sig genom ryggen igen. Resten av programmet flöt på fint, förutom när de signalerade för felridning, och jag visste med mig att jag inte red fel så jag blev frågande men red vidare.
 
Jag trodde på runt 65% då vi hade en miss i en travökning (utöver spänningen i början) där han blev rädd för några barn och tog galopp istället. Det är sånt som händer, och det var bara att säga ptroo, klappa och rida vidare. Annars gjorde han allt fint och på rätt plats, och jag tänkte att det skulle bli en tydlig förbättring på poängen från början mot mitten och slutet. Tyvärr inte, domaren tyckte att 55% var det rätta för oss idag. Och det enda hon kommenterade genom hela programmet var fram med nosen.
 
Jag förstår, det är vår akilleshäl, speciellt när han blir spänd. Men jag kände ju också att jag fick allt mer stöd ju längre programmet flöt på, och att detta då skulle synas i bedömningen. Har även kollat igenom 400 bilder från de fem minuter vi spenderade inne på banan, och jag tycker att han är fin i formen. Men jag förstår att han är för hög och ihop för Lätt B, därav beslutet att inte traggla vidare i dessa klasser. Ser fram emot att styra in i Medelsvår med honom, där kommer han börja göra sig bra på riktigt.
 
Men på det stora hela:
- Tråkig bedömning, detta genomgående i hela klassen. Har ingen aning om vad som hände där idag alltså.
 
+ Jakob litade på mig och lyssnade trots spänning.
+ Det känns inte längre jobbigt att sitta på honom i traven, utan jag känner att jag kommer till riktgit bra ridning där nu!
+ Allt beröm vi fick från medtävlare, Jakob ÄR fin och absolut inga 55% :)
+++ Att Jakob lärde sig kissa i lastbilen OCH i hagen där vi lastade ut. Så jobbigt med häst som inte kissar när man är borta (Wanda...)!
 
Jag är otroligt nöjd med Jakob, ritten och allt runtomkring. Idag tyckte inte domaren om det hon såg, och det är okej - det är en bedömningssport. Därför det också är viktigt att se skillnad på prestationsmål och resultatmål. För Jakob handlar det bara om positiva erfarenheter för framtiden. Han vet inte om han har gått på 50% eller 70%, han vet bara hur det kändes för honom inne på banan när jag bad honom jobba fastän det var en läskig situation. Som sagt väldigt nöjd över min fina häst. Nu kommer vinterträningen!
 
Här kommer lite bilder som Daniel tog. Hoppas att ni håller med om att Jakob ser fin ut.
 
 
 
#1 - - Emily:

Det är tråkigt när man inte känner sig rättvist bedömd.
På bilderna där man ser er från sidan är han ju något bakom lod och en del domare drar ner väldigt på det. Har själv en häst som gärna hamna lite bakom så vet hur det är. Bara att gilla läget och jobba fram den mer till nästa gång :)

Svar: Men precis! Bilderna ligger inte i ordning, men man ser lite skillnad på början och slutet där nosen kommer fram mer under programmets fån. DET trodde jag att domaren skulle se och att poängen då skulle stiga när det faktiskt förbättrades. Det är det jag är besviken på, att han lite placerades in i ett fack och någon förbättring inte tilläts se. Detta är inget jag hänger läpp över, han var jätteduktig och modig idag :)
Matilda Holmström

#2 - - Annie:

Det är så tråkigt att vissa domare inte använder hela betygskaran utan bara 5-6 om det blir lite dåligt i början... Man ska ju kunna ha en 6,5a/7a efter en 5a. Ett dåligt moment ska inte dra ner nästa. Sådana domare är bara för tråkiga :/

Svar: Håller med :/
Matilda Holmström

#3 - - Amanda:

Jämfört med alla andra ihopkrullade halvblodshästar man ser på tävlingarna nuförtiden så tycker jag Jakob har en fin form! Men många dömer ju ut frieser, PRE och andra raser innan man ens fått en chans att visa vad man går för och då är ju "fram med nosen" ett enkelt verktyg att använda sig av för att dra ner betyget... Men kul att det gick och framförallt går bra och det ÄR så roligt att du fortsätter uppdatera! :D Kram på dig!

Svar: Tror det också, för det var exakt (och endast) den kommentaren som var återkommande. Inget var bra. Så det är bara att borsta av sig och träna vidare mot nya mål. Vad kul att du uppskattar uppdateringen! Jag har verkligen försökt ta mig i kragen :) kram
Matilda Holmström

#4 - - Li:

Tråkigt, såg att domaren låg extremt lågt överlag (förutom topp 2). Har svårt att se hur ni kan rida på 55% i en LB. Men du har en bra och klok inställning. Hade själv varir arg som ett bi =)

Svar: Ja, idag var det inte många bra enligt den domaren haha :) vi hamnade ju liksom långt ifrån sist på dessa siffror.. Jag är ändå så pass rutinerad att jag liksom inte kan bli arg för en sån sak. Så länge Jakob har skött sig kan jag inte vara annat än nöjd. :)
Matilda Holmström

#5 - - Frida:

Ja som du säger, bedömningssport är vad det är. Ibland känner man helt enkelt igen sig i det domaren skriver. Men det är vad det är, bara att släppa och gå vidare om man nu kommit fram till att man inte håller med domaren. Tycker du verkar resonera klokt, ett sämre resultat är liksom inte hela världen om man är nöjd med hästen och ens egna prestation, och LB är ju knappas slutmålet för er heller.
För övrigt ser han jättefin ut på bilderna tycker jag!

Svar: Precis så, det är inget att deppa ihop för. Shit happens :) Vad kul att du tycker han ser fin ut!
Matilda Holmström

#6 - - Sara:

Vad klokt resonerat av dig! En del domare är bara trista i sin bedömning... Kämpa på, ni är jättefina tillsammans!

Svar: Hela klassen var knasigt bedömd. Med mina 55% kom jag på plats 18 v 30 (!), endast 9 stycken var över 60%. Och tro mig, så dåliga var de inte. Tack ska du ha Sara!
Matilda Holmström

#7 - - Lovisa T:

Ni kommer göra er så bra i de högre klasserna! Lycka till med de och han är riktigt fin måste jag säga !

#8 - - M:

Så klokt du skriver! Däremot måste jag säga: 55%???? Whaaat!!!! Näää... :-(

Nu är det självklart svårt att bedöma efter enbart foton, men ändå: jag tycker det ser väldigt fint ut, ja okej kanske nosen är liiite bakom lod på någon bild, men där är också bilder där han går underbart vackert och själv kan jag inte fatta hur domaren kunde ge er 55%. Ofattbart i mitt tycke. Samtidigt verkar ju domaren ha varit väldigt snål med poängen överlag.

Jag tycker ni ser ut som a million bucks i alla fall, och jag har kommenterat det en gång tidigare att jag tycker det är en fan-tas-tisk häst du har. På´t igen! :-)

Det är så roligt att titta in här och se alla foton, det är verkligen en riktig fotomodell du har!

#9 - - Johanna Keskitalo:

Underbara ridbilder!

Till top