Sadelfix igen

Började få problem med sadeln trots koll av den förra veckan. Efter Ubbeträningen började den åka bak MYCKET, vi pratar alltså om en decimeter här. Men den låg ju klockrent, så.vi förstod ingenting.. Jimmy kom ut igen och jag visade Jakob riden. Efter 10 minuter i alla fönster hade sadeln åkt bak. Dessutom glappade den dessutom i bak, något som jag inte sett (inga speglar i ridhuset) eller märkt av. 


Jimmy förklarade då att Jakob har vuxit till sig och då lärt sig komma upp med manken. När manken kommer uppåt i arbetet blir han smalare där, samtidigt som han blir bredare längre ned. Sadeln blir alltså för vid i bommen oxh tippar framåt, glappar bak och trycka bakåt av hans stora rörelser. Fick då prova att rida med ilägg som simulerade en mindre bom och då låg sadeln mer still. Därför tog Jimmy med sig sadeln och minskade bommen på den något.

Här blev jag orolig, tänk om det skulle bli för trångt och klämma istället. Så igår när Jimmy kom tillbaka med sadeln och jag provred frågade jag om detta. Då visade han att bomspetsen på Erreplusen är väldigt kort, och det som jag trodde skulle klämma på Jakob längre ned är ju faktiskt mjukt och helt böjbart material. Dessutom låg sadeln ni helt still under ridningen och han visade vart bogbladet är, hur det rör sig under sadeln och så vidare. Dessutom lättade nu sadeln ingenting i bak, samt att jag fick bättre balans i sadeln då jag inte tippades framåt! 

Nu är ju Jakob i ständig förändring gällande träningen och då även kroppsligt. Så att vi kan behöva ändra något igen om några månader skulle inte förvåna mig, men det känns tryggt att ha Jimmy som backar upp mig i detta :)


#1 - - Sofia:

Jag hade också problem med att sadeln gled bakåt förut. Jag hyr hästen över vintern då hon går på ridläger under sommaren. Jag köpte en egen sadel för 4500 till henne trots att hon fick med en sadel men den placerar mig tokigt och är för liten för mina långa ben.

Den nya sadeln var för vid men jag köpte då en fårskinnspad som jag kan lägga i inlägg i. Så jag la i två inlägg fram men fick ta bort ett lager för det blev för trångt då.

Men det där med sadlar är ett gissel haha!

#2 - - Anne:

Åh vad skönt att det ordnade sig med sadeln! :) Jag kan inget alls om Erreplus-sadlarna. Men snygg är den iaf :D

Svar: Ja, bara hoppas att det håller i sig. Jag hör väl av mig till dig annars ;) Håller med om att de är snygga, sportiga liksom!
Matilda Holmström

Till top