Wisage MH

Puh, nu har jag ro att berätta för er om lilla Wivvis nedkomst och hennes första dagar i livet. Det har varit en känslomässig bergochdalbana för mig, men jag är så lycklig över henne, Wanda och Jakob som förgyller dagarna här. 

Den 23/4 visade Wanda ännu tydligare tecken på att det var dags. Hon ville gå in från hagen redan vid lunch och väl inne grävde hon mycket. Framåt eftermiddagen och kvällen började hon gnugga rumpan mot väggarna. Jag hade alarm ställda varje heltimme. Dessutom hade Wanda alarm på sin grimma, och jag har ju en kamera som ska larma vid avvikelser. Jag kollade henne 00, 01, 02. Vid 02.39 ringde mamma. Då hade hon vaknat kch kollat kameran och sett att fölningen hade startat! 

Jag väckte Daniel direkt kch vi slängde på oss kläderna. Daniel hann till och med brygga kaffe 😂 02.55 kom Wisage till världen! Då var vi fortfarande inne i Enköping så det går snabbt när det väl sätter igång. Vi har 2.5 mil ut till dem, men det var ingen trafik och trots att vi tog det lugnt var vi där 03.15! 

Det hade (såklart...) uppstått lite problem. Dels så kastade Wanda sig upp på benen direkt så navelsträngen brast lite väl tidigt. Wanda är ju inte direkt hästen som ligger ned och chillar hela tiden, utan hon vill alltid ha koll. Sedan hade hon fått problem med någon nerv vilket blockade så hon inte kunde kontrollera sitt högra bakben. Det var hemskt ärligt talat... Hon höll på att ramla så fort hon tog ett steg, och jag såg henne till och med falla en gång när jag kollade henne i kameran på väg in... Därför var vi tvungna att vara inne i boxen med dem, jag stöttade upp bakbenet/hennes höft och Daniel höll i grimskaftet och gav henne av sitt favoritgodis. Wisage var ganska snabbt upp på fötterna och under tiden märkte vi att Wandas bakben i alla fall hängde med lite bättre. Så med Wisage uppe på benen provade vi att släppa Wanda och lämna dem ifred. Tack och lov så ser Wandas bakben bättre ut nu, och jag hoppas verkligen att hon inte fick några riktiga problem av det där. 

  (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

En stolt Wanda med sin nyfödda bebis!

Vi åkte sedan hem och vilade lite, samt åkte till veterinären med våra katter för vaccin (bra tajmat haha). Runt lunch åkte vi tillbaka till tjejerna. Wivvi hoppade runt i boxen och Wanda hängde på så gott hon kunde samtidigt som hon hummade efter henne 😍

Under eftermiddagen togs en foalcheck på Wisage, som visade att hon låg på gränsen i sina värden. Så vi beslutade att ge plasma. Där började nästa pärs för framförallt Wanda... Lilla fölis brottades ned till liggande och Wanda fick lugnande. Trots lugnande var hon så stressad att hon fick mer gång på gång. Lite läskigt att ge henne med tanke på det där bakbenet... I kameran kunde jag se hur de rakade och tvättade på olika ställen på Wivvi. Timmarna gick. Till slut ringde stallägaren/veterinären mig och berättade att de hade problem med Wisage. Så fort hon stack henne fick hon ett hematom. Nålen hoppade ut, hon blev stressad osv. Även slangen som gav plasma började strula. Men till slut hade hon fått i sig litegrann och vi fock hoppas på det bästa. 

Idag åkte jag ut på förmiddagen. Wisage var så pigg och glad, och Wanda var mer sig själv. Vi kunde kela som förr. Solen sken och det var perfekt läge att släppa dem i hagen för första gången! Allt det gick bra. Wanda njöt ute och Wivvi provade sina långa ben ordentligt! De fick vara ute i två timmar innan det var dags att komma in igen. 

Då var det dags för nytt blodprov för att göra en till foalcheck. Lugnande till Wanda och brotta ned fölet. Idag gick det bra och de var snabbt tillsammans igen. Och nya foalchecken visade att allt såg bra ut! Det är ju fortfarande ingen garanti, men nu vet vi att utgångsläget är bra i alla fall. Sedan fick Wanda bli lite borstad och Wivvi fick också prova. Hon har varit väldigt nyfiken på oss och är faktiskt redan ganska social!

(null)

(null)

Kolla så lika de är, tuffingarna!

(null)

(null)


Måste bara berätta... när Wanda precis hade fölat och vi kom dit så blev hon så glad att se mig. Så pass att hon ställde sig och började klia mig ❤️ Lilla älskade Wanda, hon är verkligen min stora kärlek. Och lyckan är total över att ha ett sto undan henne! 
#1 - - Cornelia:

Usch vad jobbigt med drama, man vill ju bara att allt ska flyta på! Men vad skönt att de verkar må bra nu, hon är otroligt söt 😍 vilken dröm med ett stoföl!

#2 - - Linnea:

Vilken sötnos! Stort grattis till er alla och så roligt att du delar med dig och berättar 🙂

#3 - - Emma:

Men hjälp vad söt hon är! Håller med Linnea, superkul att få följa med er :D

#4 - - Jossan:

Åh vad söt hon är lilla Wivvi! 😍
Och så skönt att allt ändå gick så pass bra 😊

Stort grattis till både dig och Wanda 😃

Till top