Film på Jakob!

Hej på er! Sedan förra besöket på Ultuna har vi tränat vidare, och Jakob känns fortsatt jättefin. Visste ni att jag bara har haft ett enda dåligt ridpass på honom under all vår tid tillsammans? Det är rätt imponerande tycker jag!Hursomhelst, vi tränar på som sagt. Jobbar korta och intensiva stunder för att hålla glöden framme hos honom. Så fort en rörelse är avklarad får han beröm och kort paus. Det kan till exempel vara sluta på långsidan i trav, ned i skritt och klapp, lång tygel en kortsida och sen korta tyglarna igen och fortsätt jobba. På detta sätt känner jag att han håller sig motiverad och nyfiken på uppgiften. Dessutom är han rätt taggad och känslig just nu, så det är jätteviktigt att jag lägger in kravlösa pauser där musklerna blir långa och han slappnar av både kroppsligt och mentalt.
 
Igår tränade vi för Emelie Änges igen, och det gick riktigt bra. Hon fick rida först, och de provade på lite rörelser samt gjorde de första galoppombytena. Eftersom hon har jobbat i Hollande med Adelinde så vet hon hur de tränade frieserhästarna där, så hon hade bra övningar inför bytesinlärningen. Frieser galopperar ju lite annorlunda och det är mycket kropp att få med sig i bytena. Jakob bytte inte rent de här första försöken, men han bytte fram och kom med bak efter några språng. Viktigast med övningen var att se om det överhuvudtaget gick att rubba hans galopp och om han förstod grejen med att lägga om sina ben. Detta blir bra!
 
Jag fick träna på öppnor och slutor i trav. Där ska jag tänka på ytterligare ytterskänkel i öppnan, då tar han för sig ännu mer framåt. Även i slutan kan jag be om ytterligare bakdel. Båda rörelserna flyter på väldigt fint! :) Sedan fick jag jobba med att korta galoppen på volten. Detta var jobbigt för i det läget var han trött efter passet, men han försökte ändå och gjorde sitt bästa. Det är vad jag gillar mest med honom, att han alltid försöker och aldrig blir istadig eller sur fastän det kan kännas jobbigt ibland. Tror att det är min smarta träning som givit det resultatet (ja, klapp på axeln till mig).
 
Jag ska ju bjuda på film också! Den är inte från gårdagens träning utan vi filmade i måndags. Han var superkänslig och busig, så blev lite avvaktande ridning från mig. Ni vet när de "burrar" i hela kroppen när man lägger till skänkeln? ;) Hursomhelst tycker jag att han ser jättefin ut! Han ligger bra i handen, bär sin hals fint och kommer fram bra med pannan. Bakbenen är väl engagerade, och att fortsätta med detta jobb kommer med all säkerhet även få fram nosen de sista centimetrarna :) Tack till Daniel som filmade!!
 
 

Fjortonde besöket på Ultuna för Jakob

Idag var det alltså dags igen; Ultuna för Jakob. Han har inte åkt lastbil sedan december så det var väldigt kul att han sprang på lastbilen, stod still båda resorna och tog allt med ro även på Ultuna. Han kollades på rakt och böjt spår, samt böjdes i fram då han har en märklig ojämnhet kvar ibland på böjt spår i höger varv. Han liksom trycker ned manke/bogparti under något steg så en ojämnhet uppstår. Men vid böjprov var han klockren, så detta är allra troligast en fråga om balans. Absolut ingen hälta eller ömhet över knölen på bakbenet. 

In på ultraljud sedan och nej, vi kan fortfarande inte hitta något i bakbenet. Visst ser man svullen och inflammerad vävnad, och visst finns det lite vätska i den. Varför den ändrar sig kan ingen svara på. Men operation igen vill de inte försöka sig på då han inte har ont i den. Därför ska vi fortsätta ha is i magen och inte göra något om han inte får ont i den. Anledningen till att jag åkte in denna gång var för att den blivit så stor, men han har inte visat någon hälta eller ömhet. Jag kände att jag ändå ville kolla upp den. Nu ska han sova med Back on Track på bakbenen och dessutom få Voltaren på knölen i 10 dagar, så får vi se hur det utvecklar sig. Han får träna som vanligt under tiden! 

(null)

(null)

Det går framåt på alla plan

Nu har jag hunnit rida in mig lite mer med sadeln och den fortsätter att leverera bra känsla. Jakob tillåts höja ryggen och manken på ett annat sätt, han rör sig överlag mycket bättre och dragläget är nu enklare att finna. Nu fungerar helt plötsligt halvhalterna mycket bättre, och man kan faktiskt göra mer nyanser inom de olika gångarterna. Inte bara snabbt eller långsamt ;) Medryttaren provade även att hoppa honom nu i helgen och även detta var en stor förbättring. Runda språng, bra taxering till hindren och en mycket mer positiv inställning överlag!
 
 
 
Även Jakobs knöl har det gått framåt med, typ... Vi har ju lasrat den en eller ett par gånger i veckan nu under en tid och först försvann den helt, för att sedan komma tillbaka större än någonsin. Vår tanke med själva behandlingen var att provocera den, antingen försvinner den eller så blir den större och spricker. Den har gått från mycket liten och mjuk till att ändra karaktär igen och nu vara väldigt hård och stor som en knuten näve ungefär. Gud vad jag ansträngde mig för att skriva det där på ett icke-snuskigt sätt. Nu är den dock större än någonsin, så jag bokade tid för ett ultraljud. Min förhoppning är att vad det än är där inne så har det börjat drivas ut ordentligt, och att vi nu faktiskt kan öppna upp det och få ut allt. Han är fortsatt ohalt och är inte öm över den. Däremot så är den varm, så den är ju helt klart inflammerad. Tid nästa vecka, och så länge ska han träna som vanligt!
 
 
 
För min del går det framåt på hälsofronten också. Jag har varit på gruppmötet som man har inför sin överviktsoperation. Och jag har nu även fått tid hos psykologen nästa vecka, vilket även det är ett steg mot operation. Under tiden tränar jag på att tugga maten läääänge och att ätta långsamt, det går över förväntan bra!
 
Wanda har flyttat in i fölningsboxen nu, och bor på dryga 20kvm. Hon har kommit in i en kräsen period och vill inte äta hö som har nuddat spånet, så hon äter grovfoder ur hönät. Dåligt för nacke och tänder, men vad gör man inte för att hon ska få i sig sin mat... Hon fäller som sjutton och magen är väldigt stor och rund. Dryga två månader kvar tills fölis är planerad. Jag skulle vilja ha namnförslag! Blir det en hingst ska namnet börja på Z och blir det ett sto ska det börja på W. Namnet får gärna anspela på båda föräldrarna som ju är Wanda och Zafferano. Jag har mina egna tankar kring namn, men ni kanske kan komma på något mer passande! Så hit me :D
 
 
Till top