Gruppmöte

Som ni vet vid det här laget är jag inne i processen mot en överviktsoperation nu. Jag har kämpat med vikten sedan jag var 17 då vågen började ticka uppåt. Trots KBT, dietist, kostrådgivare, personlig tränare, träning 6 dagar i veckan - 2 gånger om dagen, och ett aktivt liv i övrigt, så fortsätter jag gå upp i vikt. På läkarbesöket i december fick jag höra att jag var "en utmärkt kandidat för kirurgi", och jag litar här på min läkare. Jag behöver detta, min kropp behöver detta. 

Att då få kommentarer om att jag bara har några extrakilon, att jag inte är "så stor", att jag kommer förstöra min kropp... Förlåt, men det är så tråkigt. Ska jag behöva försvara min fetma? Hur stor ska man behöva vara? Jag har 40-50 kilo som ska bort, räcker inte det? Det kanske bara är "några extrakilon"? ;) 

Igår fick jag i alla fall kallelse och i början av Februari ska jag på infomöte i grupp som är ett obligatoriskt steg på vägen mot kirurgi! Remissen mottogs i början av Januari så jag är positivt överraskad över att jag får komma på möte så pass snabbt! Har ni några frågor är det bara att fråga så svarar jag så gott jag kan :)

(null)

Bilden får symbolisera läkarna och kirurgerna som hjälper mig, haha!
#1 - - Jannike:

Din kropp - ditt beslut! Jag har också tanken i bakhuvudet om en operation men jag vet med mig själv att jag inte kämpat så hårt med att gå ner i vikt, så nu ska jag ge mig själv ett år för att verkligen komma ner på "normal" vikt, fallerar det så kommer jag också stå i valet och kvalet. Heja dig och jag hoppas du får som du vill :)

Svar: Hoppas du klarar att gå ned på egen hand, samt att du klarar att hålla vikten! :)
Matilda Holmström

#2 - - malin:

Ok, fine jag förstår att du litar på läkarna, men samma profession kan rekommendera gastric till minderåriga osv vilket är sjukt om något. Även min syster med "enbart" 20kg övervikt blev rekommenderad det, men genom motion och viktväktarna och ny approach (hälsa inte utseende) till varför hon skulle gå ner klarade hon det på egen hand. Och hon har jojobantat i hela sitt vuxna liv och gjorde sin riktiga viktresa som 45-åring. MEN jag hoppas verkligen att du läst på om alla biverkningar tex det psykiska lidandet efteråt eftersom problemet till övervikten fortfarande finns där. Dvs en beteendestörning/beroendeproblematik osv. Snälla vänd på alla stenar. Jag skriver inte för att vara besvärliga utan av ren och skär omtanke. Ta hand om dig!

Sen kan jag inte spekulera i hur många kilon du måste ner och vad du väger idag, men med din längd så lär du väl ha råd att väga +80 kg (?) i en välmusklad hälsosam kropp utan att vara överviktig, även om BMI säger annat (skitmått!) Du får gärna utveckla vad som är normalvikt och vad du och läkarna baserar det på, det är ohyggligt intressant!

Svar: Jag skulle gärna väga runt 80 kilo :) vad som funkar för din syster kanske inte fungerar för andra. Har som sagt jobbat med KBT för att förändra mitt beteende - vilket jag också har gjort. Jag förstår att du tror att du är välmenande med din kommentar, men för mig upplevs den endast tjatig. Har startat denna process just för att jag vill ta hand om mig! Kram
Matilda Holmström

#3 - - Frida:

Det måste ju var ditt beslut (i samråd med läkare så klart) och ingen annans. Du har ju inte bett om råd här, så varför ge råd som du inte bett om. Det är komplext detta område, jag vet flera som blivit hjälpta och flera som gått ned mkt snabbt men sedan gått upp igen- oftast om man får sina kalorier i vätskeform t ex öl eller läsk. Men var och en måste ju ansvara för att läsa på, förbereda sig och ta ett beslut. Jag önskar dig lycka till och hoppas att du kan bli hjälpt av detta!

Svar: Tack snälla Frida! Jag dricker varken alkohol, läsk eller saft så det känns rätt lugnt på den fronten. Jag är självklart påläst också. Det är ju en enorm livsstilsförändring man gör så det kräver mycket förarbete :)
Matilda Holmström

#4 - - Emmeli:

Har en vän vars liv totalt förändrades till det bättre genom operation. Ny energi och nytt liv.

En föredetta kollega gjorde samma operation men fortsatte ivsamma mönster så hon gick upp allt igen. Fick då göra om operationen men blev samma visa igen. Så för vissa får det toppen och för andra inte. Lycka till! Jag tror du klarar det.

Svar: Jag tror också att jag klarar det :D tack för peppen!
Matilda Holmström

#5 - - Anna:

Kan tipsa om att följa Sara Molin på instagram. Hon är en triathlontävlande triatlet som gjorde en GBP för ett gäng år sen och har skrivit en del om den resan på insta!

Svar: Tack för tipset!
Matilda Holmström

#6 - - Ulrika:

Bra beslut Matilda! Jag känner ett flertal som kämpat som du och som sen gjort operationen med jättebra resultat. Klart det kommer med en del saker i paketet som att man inte kan äta vissa saker längre osv. Men tror alla gånger det är värt det. Speciellt om man är en sportig tjej som du. Stort lycka till!

#7 - - Emma:

Åh vad glad jag blir för din skull! Har följt dig jättelänge (sedan PS-tiden!) och bara måste säga att DU LÅTER GLAD! Och som din läsare är det underbart.

#8 - - Sätilaryttaren.se:

Min sambos bästa kompis har gjort gastric sleeve-operation i november och han kände redan efter några dagar hur mycket mer energi han hade (vilket är uppskattat då han har en aktiv tvååring) Även hans fru ska göra operationen :)
Lycka till! :)

Till top