Harmoni

Åh, det är så harmoniskt i stallet. Stona och fölen har en jättebra liten flock, Wanda bestämmer men är riktigt snäll även mot hingstfölet. De har verkligen en bra ordning i sin sommarhage. Jakob släpptes ihop med grabbarna igår, och det verkar ha gått riktigt bra. Redan efter några minuter stod han och kliade den ena, och åt hö ur samma hög med den andre! Lugn och ro alltså! Något jag värderar otroligt högt i ett stall.
 
Igår fixades en hel del med hästarna. Jakob fick som sagt stor hage och nya kompisar. Då han blödde näsblod i förrgår (förmodligen en följd av alla undersökningar då vi retat honom där) så bestämde jag att han skulle få vila. Men han rörde på sig en hel del i hagen!
 
Wanda dräktighetskollade, och konstaterads vara fortsatt dräktig med Don Olymbrio. Jag är så spänd på den ungen! Med tanke på hur fin Wivvi blev med en "oprövad" hingst, så ska det bli väldigt spännande att se hur bra det kan bli med en hingst som faktiskt presterar bra i internationell Grand Prix. Hon är beräknad att föla på Wivvis födelsedag :)
 
Sedan var det även en stor dag i lilla Wivvis liv - avmaskning och hovslagare! Wisage är väldigt lik sin mor, mycket bestämd och med väldigt mycket integritet. Första månaden var hon ju dessutom väldigt, väldigt rädd för oss människor, så hon ligger lite efter i hanteringen. Det är ju först nu man kan få på henne grimma utan att hon slänger sig iväg i panik och ramlar i boxen... Jag har precis börjat lyfta hovarna på henne, och hon är trygg med mig. Men hovis var inte populärt. Först att bli fasthållen (här får jag tokhålla Wanda som annars springer runt och härjar och förstör), och sedan kommer en främmande tjej och lyfter på benen - och håller fast!!!! Ve och fasa ;) En hov blev verkad i alla fall. Hon har fina hovar och perfekta vinklar, så det är mer toleransträning än ett måste med själva verkningen. Nu bestämde vi att hon får smälta detta, sen på't igen om någon vecka. Under tiden ska jag fortsätta träna som jag har gjort. Avmaskningen gick i alla fall bra, haha! Man får vara glad för det lilla.
 
 

Stor uppdatering!

Mitt i allt kaos med Jakob så har vi ju som sagt flyttat honom ut till Wanda och Wivvi. Till Wivvis glädje och Wandas förtret. Wanda gillar INTE killar, och speciellt inte Jakob, och absolut inte när hon är dräktig ;) Men det får hon leva med! Vi har hunnit fotografera Wivvi vid ett tillfälle, samt filmat henne - hon är otroligt fin!!! Jag är helt tagen av henne! Bara se på detta:
 
 
 
 
Jakob är nu helt symptomfri. Han käkar antihistaminer och blir förmodligen hjälpt av dessa, samt det stora regnoväder som drog över oss (välbehövligt!!). Han tränar kortare pass, dels för att vänja sig vid det nya underlaget, och dels för att han ju faktiskt har vilat en längre period. Han känns fin. Men jag ser nu på dessa bilder att det stora knästödet kanske inte blev så bra för mina långa överskänklar. Det känns bra när jag rider, men jag trycks helt klart tillbaka med benet. Detta är dock något jag kan ändra när jag vill!
 
 
 
Mitt i alla dessa bilder så kan jag ju passa på att säga att min höst, och mina framtida två år har stuvats om rejält. Jag blev nämligen antagen till utbildningen till medicinsk sekreterare i Uppsala! Så det kommer innebära en hel del pendlande för mig, därför kollar jag lite smått efter stallplats åt Jakob utefter rutten Enköping - Uppsala till hösten. Nu i sommar ska han bara vara på sommarkollo och rehabiliteras. Men förhoppningen är ju att han faktiskt blir fullt återställd och okej att jobba vidare med. Jag vill helst slippa 20 mil i bil om dagen, så hojta till om ni vet något bra! :)
 

Omtumlande dagar

Nu känner jag mig redo att skriva om allt. Det har varit några väldigt omtumlande dagar måste jag säga! Jakob åkte som sagt in till Ultuna förra veckan för att utreda sin flåsighet. Vi kollade svalget med kamera under longering, samt gjorde lungprov. Arbetsprovet såg bra ut, men svaret på lungprovet var inte bra. Det upptäcktes att Jakob har en lungblödning. Detta är mycket ovanligt på vanliga ridhästar, förekommer en del på trav- och galopphästar. Det är farten och ansträngningen i det som orsakar blödningen. Jakob är varken så snabb eller jobbas ens i närheten så hårt, så vi förstod ingenting. Beslutade om att åka in igen för att göra ytterligare prover och provocera fram mer flåsighet på honom. 

Idag var det dags igen. Linnea fick första ronden då hon red med kameran ned i Jakobs hals samtidigt. Fortsatt fin i detta arbetet. Inget tecken på struppipning, eller blod i svalget vid träning - bra! Jakobs flåsighet är dock lurig och behöver inte komma direkt under passets gång. Detta visade han idag. Efter skritt då vi stod inne i stallet och tog av grejerna kom det. Där och då beslutades det att han även skulle få göra ett EKG under arbete. 

Teknikstrul gjorde att jag fick vara nästa ryttare. Vi tog på honom alla grejer och sladdar och sen red jag. Hjärtat fungerade perfekt! Inte ett enda dubbelslag på honom. Skönt att få veta det! Beslut om blodprov för att kunna utesluta hjärtmuskelinflammation eller annan inflammation i musklerna fattades och prov togs. Även dessa var perfekta!

Med andra ord har vi inte hittat vad som är problemet idag. Men vi tror att det handlar om en pollenallergi för honom. Idag var han nämligen bättre, och det hade regnat innan, vilket betyder att pollenhalterna var rätt låga idag. De symptom han har tyder också på allergi. Och lungblödningen bör komma på grund av tuff ansträngning under en jobbig pollenperiod. Vi vet ju inte detta än, prover för allergi tas i Augusti. Men vi provar ändå att sätta honom på antihistaminer i 14 dagar för att utvärdera och se vad som händer. 

Hästen med nio liv står än på benen, och vi får börja rida fullt igen! ❤️❤️❤️ idag flyttade han dessutom ut till Wanda och Wivvi. Kommer sakna det isolerade ridhuset, men det är så skönt att få vara i ett lugnt och litet stall, med alla hästarna samlade igen. 

(null)

(null)

(null)

Till top