Omtumlande dagar

Nu känner jag mig redo att skriva om allt. Det har varit några väldigt omtumlande dagar måste jag säga! Jakob åkte som sagt in till Ultuna förra veckan för att utreda sin flåsighet. Vi kollade svalget med kamera under longering, samt gjorde lungprov. Arbetsprovet såg bra ut, men svaret på lungprovet var inte bra. Det upptäcktes att Jakob har en lungblödning. Detta är mycket ovanligt på vanliga ridhästar, förekommer en del på trav- och galopphästar. Det är farten och ansträngningen i det som orsakar blödningen. Jakob är varken så snabb eller jobbas ens i närheten så hårt, så vi förstod ingenting. Beslutade om att åka in igen för att göra ytterligare prover och provocera fram mer flåsighet på honom. 

Idag var det dags igen. Linnea fick första ronden då hon red med kameran ned i Jakobs hals samtidigt. Fortsatt fin i detta arbetet. Inget tecken på struppipning, eller blod i svalget vid träning - bra! Jakobs flåsighet är dock lurig och behöver inte komma direkt under passets gång. Detta visade han idag. Efter skritt då vi stod inne i stallet och tog av grejerna kom det. Där och då beslutades det att han även skulle få göra ett EKG under arbete. 

Teknikstrul gjorde att jag fick vara nästa ryttare. Vi tog på honom alla grejer och sladdar och sen red jag. Hjärtat fungerade perfekt! Inte ett enda dubbelslag på honom. Skönt att få veta det! Beslut om blodprov för att kunna utesluta hjärtmuskelinflammation eller annan inflammation i musklerna fattades och prov togs. Även dessa var perfekta!

Med andra ord har vi inte hittat vad som är problemet idag. Men vi tror att det handlar om en pollenallergi för honom. Idag var han nämligen bättre, och det hade regnat innan, vilket betyder att pollenhalterna var rätt låga idag. De symptom han har tyder också på allergi. Och lungblödningen bör komma på grund av tuff ansträngning under en jobbig pollenperiod. Vi vet ju inte detta än, prover för allergi tas i Augusti. Men vi provar ändå att sätta honom på antihistaminer i 14 dagar för att utvärdera och se vad som händer. 

Hästen med nio liv står än på benen, och vi får börja rida fullt igen! ❤️❤️❤️ idag flyttade han dessutom ut till Wanda och Wivvi. Kommer sakna det isolerade ridhuset, men det är så skönt att få vara i ett lugnt och litet stall, med alla hästarna samlade igen. 

(null)

(null)

(null)

#1 - - Manda Stillnert - En blogg om Vardag/Häst/Foto :

Lungblödning har jag knappt hört talas om på ridhäst, bara träffat på hästar som är lungblödare. Men finns Elithästar på travsidan som tävlar för fullt fast de är lungblödare så allt är relativt.

#2 - - Frida:

Vad märkligt, men skönt att det verkar gå bra i alla fall. Det har ju varit extremt med pollen i år, även de som inte är allergiska kan reagera av oss människor. Håller tummarna för att allt ska vägen nu med Jakob!

#3 - - Cornelia:

Usch det låter läskigt med lungblödning. Hoppas ni kommer till botten med problemet och att det finns en bra lösning för er. Håller tummarna!

#4 - - Caroline Johansson:

1: du är så bra som alltid tar förändringar hos dina hästar på allvar!

2: Tänk ändå, vilken fantastisk vård det finns att tillgå! Lika avancerad som för människor, fast hästarna inte ens kan beskriva sina symptom själva. Jag tycker det är häftigt, och mycket har vi att tacka travet och galoppen för (å andra sidan har väl den avancerade utvecklingen av hästvård däri skett p.g.a. möjliga pengar att tjäna på hästarna, och kanske inte i första hand omtanke om djuren).

Hoppas Jakob svarar fint på antihistaminerna! Jag har själv en här hemma som blev hostig som tusan de där veckorna när det blev varmt och torrt (i samband med att jag knappt kunde andas och svullnade i kroppen pga allerireaktion på pollen). Efter den första regnskuren har hon varit helt som vanligt. Ganska tydligt tycker jag... Kanske är pollenallergi vid så extrema förhållanden som det varit i år vanligare än vad vi vet om?

Svar: Tack snälla <3<3<3
Matilda Holmström

Till top