Ingen hälta

Idag hände en olycka när Wanda skulle släppas i hagen. Hon har varit lite het och busig på senaste tiden, och har lärt sig att hon kan bossa med stallägaren (gör aldrig något mot mig tex) och idag när hon skulle släppas i hagen gick det dåligt.. Hon släpptes i en fålla, innan grinden till hagen öppnades. Varpå Wanda vände om och sprang genom väldigt knölig mark. Det har körts med traktor där, så det är 30-40 cm djupt på sina ställen, och stenhårt då. 

Wanda gillar ju inte att känna sig trängd, och jag tror att detta ledde till en del av reaktionen idag.

Wanda sprang igenom där, och valde sedan en annan hage. För som tur var så var det avspärrat, så hon kunde inte komma ut på vägen. Väl inne i den nya hagen var det tydligen lugnt, men det gick inte att få tag på henne. 

Jag fick reda på detta när jag kom till stallet efter mitt naprapatbesök (som jag berättar om i separat inlägg). Detta var vid fyra. Då ringde jag runt till lite olika tills jag fick tag på någon som visste vad som hade hänt. Sedan tog jag in Wanda. Upptäckte direkt att hon var gallig i båda frambenen, mest i vänster. Och gallorna var hårda. Så jag kylde benen med kallvatten och sedan kylbalsam. Fick bort gallorna näääästan helt. Innan jag kylde longerade jag och hon visade ingen hälta. 

Detta hade kunnat sluta så mycket värre! Hon hade kunnat ta sig ut på vägen, eller kanske kommit in i en hage med andra hästar. Nu gick det ju förhållandevis bra, och jag hoppas att hon ser fin ut i benen imorgon. 

Och hörni! Tänk på säkerheten. Gå alltid in i hagen, vänd hästen, stäng grinden och släpp hästen sedan. Vill den springa iväg kan man ju alltid ge hästen lite godis så den står kvar och väntar lite. Några skadade hästar eller människor är det sista vi vill ha! Ett annat hett tips är att alltid ha handskar på sig när man håller på att leda (longera osv också) hästar!


Wanda har överlag ändrat lite personlighet på senaste tiden. Otroligt pigg i sin hage, drar gärna en galopp på morgonen och längtar verkligen ut på morgonen. På eftermiddagen vill hon helst inte komma in istället. Hon verkar mest bry sig om att vara ute i hagen med sin kompis Unni. Om det ska fortsätta vara problem för stallägaren att släppa ut henne får jag fundera över om hon verkligen ska ha kompis, eller om det inte är bättre att hon går själv resten av tiden på Vårfru... Jag vill ju inte ha några olyckor, och såhär känner jag inte igen Wanda. Hon är ju superväluppfostrad och snäll, så jag undrar verkligen vad som har hänt med henne...

Hursomhelst, tur att det gick bra idag trots allt. Nu har vi en ny taktik för kommande utsläpp där säkerheten går först, och så får vi väl utvärdera efter det!


Till top