Wanda idag också

Fick träffa min röda favorit idag också! Har ju som sagt låtit Jakob få två dagar med uteritter med Linn, så då har jag passat på att ge Wanda mer uppmärksamhet. Hon kommer nyfiket och glatt till mig i hagen och älskar verkligen att bli ompysslad nu. Idag tyckte hon nog att vi vår knäppa som inte tog med henne in på stall, verkade nämligen som att hon hellre ville följa med oss än fortsätta vara i hagen sen. 


Mycket broms och insekter nu, och Wanda är som sagt känslig. Sprayar henne med flugspray och smörjer in henne med tjärsalva runt tuttarna för att hålla insekterna borta. Jag vet inte hur bra det hjälper, men lite bättre har hon blivit i alla fall! Tyvärr har hon fått mugg på båda sina bakben, och jag VET inte riktigt hur jag ska kunna behandla det eftersom jag inte är där varje dag.. Har ni några tips?


Notera hur hennes bästa kompis står och väntar på henne vid grinden! Lite roligt är att Wanda tidigare har tävlat en del mot henne, så de "känner" varandra sedan tidigare och har teamat ihop sig mot de bruna tjejerna i hagen ;)

#1 - - Frida:

Testa barnolja på utsatta ställen, mygg och knott gillar inte när det blir kladdigt eftersom de fastnar då.
Mugg behövs ju som du vet egentligen behandlas varje dag men du kan väl börja med att behandla när du kan.
Det bästa (tycker jag) är att första smörja in med en riktigt fet salva t ex Idomin, Salsyvase eller Inotyol och låta det sitta en stund så att skorporna lossnar. Sedan tvätta med tvål och vatten så att det löddrar, torka snustorrt med ren handduk och avsluta med Microcid salva, den finns på apoteket och är egentligen till för svinkoppor.
Ibland klarar man det på att behandla några dagar i veckan, bättre än att låta bli och sen får du kanske se hur det utvecklar sig. Har du lite tur så kan du få rätt på det ändå, hoppas det :)

#2 - - malin:

jag brukar döda mugg med virkon s, ett par tvättar sen brukar det ge sig. vet inte om det är samma med sommarmugg? har som princip att inte pilla för mycket utan tvätta och låta vara.

För i tiden kunde jag joxa en massa med tvättar, feta salvor osv. Vilket egentligen bara ledde till långsam utläkning eftersom att jag störde området så mycket.

#3 - - Victoria:

https://www.hovbalans.com/sv/produkthjalp/stralinfektion/honey-heal.html
Har inte testat just denna då min häst inte haft mugg, men använt deras Artimud för strålröta och den är fantastisk! Verkar som Honey heal sitter kvar ett par dagar (på relativt torr mark sitter Artimud i hoven i typ en vecka).
Jag personligen gillar naturliga lösningar då det känns mest skonsamt för hästen.

#4 - - Anonym:

Hitta en vet som skriver ut Canaural åt er. Enbart haft hästar med vita ben så har testat typ allt som går. Enda som funkar riktigt bra

#5 - - Lovisa:

När Mirez hade mugg köpte mamma mig en karledsalva ifrån granngården och det var det ända som hjälpte honom. Den var super bra i en super liten burk också haha. Den behövde man bara smörja 1-2 ggr/veckan med på muggen så försvann den inom 2 veckor :)

#6 - - Viktoria:

Jag har också en hannoveranerfux, modell väldigt stor, i nästan precis samma nyans som Wanda, som får mugg varje sommar. Han får inte mugg resten av året utan endast under sommaren. Testade mig fram med alla tänkbara tips men fattade inte riktigt hur han kunde få mugg när det inte är lerigt ute eller han har några sår eller så. Det jag kom fram till var att han får mugg av solen och det som funkar är att smörja muggen och där omkring med vanlig solkräm, alltså solskyddsfaktor. Det går åt en del så jag köper vanlig solkräm för människor, helst för barn för jag inbillar mig att den är lite snällare mot huden och sitter kvar bättre, spf 30 eller helst 50 i så stor flaska/tub som möjligt. Jag förstod inte att det var solen de första somrarna när han fick mugg så det här är ett hett tips för sommarmugg om du inte vet att hon har mugg av nåt annat.

#7 - - Victoria:

https://www.hovbalans.com/sv/produkthjalp/stralinfektion/honey-heal.html
Har inte testat just denna då min häst inte haft mugg, men använt deras Artimud för strålröta och den är fantastisk! Verkar som Honey heal sitter kvar ett par dagar (på relativt torr mark sitter Artimud i hoven i typ en vecka).
Jag personligen gillar naturliga lösningar då det känns mest skonsamt för hästen.

Till top