Drömmer om...

Min syn på hästhållning har förändrats radikalt sedan jag började ha Wanda på lösdrift. Hon är smutsig, utan täcke och ute i alla väder. Ändå vill hon inte komma in när jag är där och hälsar på. Hästen som tidigare stod och grävde vid grinden klockan fyra trivs nu allra bäst ute i leran med sin flock. Detta har fått mig att inse att lösdrift verkligen är den rätta vägen att gå, för alla hästar.
 
Drömmen är därför att (förutom egen gård) hitta en lösdrift för Jakob. Vi har det otroligt bra där vi står nu, han har fin hage, stor box, mycket grovfoder, varierad träning, ett fantastisk ridhus, och så vidare. Det går absolut ingen nöd på oss, och för mig är det ju en väldigt bekväm anläggning. Men skulle det dyka upp en lösdrift som förutom de krav jag har på en bra lösdrift, också fodrar med fri tillgång på hö (alltså inte hösilage) så är jag nog beredd att flytta honom ändå. Han är rätt jobbig och understimulerad i sin box, och hur jag än vänder och vrider på mig själv så blir det många timmar inne för honom där han hittar på bus med bland annat sina täcken ;)
 
Nu verkar dessa lösdrifter inte finnas häromkring, men på min gård (haha) ska jag lätt satsa på bra lösdrift! Jakob är ju en sån häst som mår allra bäst av att ha något att pilla med hela tiden. Det allra bästa hade säkert varit att ha honom i ett Active Stable, där han får tänka ännu mer. Men vad jag vet så finns inget sådant i Enköping. Skulle någon av er sitta inne på ett tips om en bra lösdrift i Enköping som fodrar med hö (eller mycket torrt, mycket bra hösilage), släng iväg en kommentar! Jag är beredd att bli riktig hippie här med mina hästar, haha!
 
 
#1 - - Katarina:

Tipsar om Rotbrunna. :)

Svar: Hösilage och ej fri tillgång..
Matilda Holmström

#2 - - Anna:

Hojta till ifall du hittar ngt! Min syster letar efter exakt detsamma åt sin häst som inte heller kan äta hösilage...

Svar: Mejla mig på myrrhamatilda@live.se för jag kan ha hittat just detta!
Matilda Holmström

#3 - - Linda:

Håller med dig i allt du skriver, och har mycket gott att säga om Active stable, men vill i all välmening ge dig något att fundera över: Jag har haft min häst i ett Active stable pga. att han var kraftigt understimulerad på box och jag hade svårt att ha honom inackorderad i ett stall med pass (pga. småbarn) och det passade tyvärr inte honom alls. Han blev otroligt stressad av grovfoderstationerna och det faktum att andra fick mat och inte han, och fick tendenser till krubbitning ('bet' mot stationerna ofta och mycket så fort andra hästar var inne). Självklart är detta beroende på individen, hur man placerar stationerna, hur stationerna används och lösdriften för övrigt är uppbygd, men när jag kollat runt har jag i efterhand förstått att detta fenomen (stress över att andra hästar får mat) inte är helt ovanligt.

#4 - - Frida:

En riktigt bra lösdrift tror jag är bra för de flesta hästar. Tyvärr har jag sett alldeles för många som inte är det. Leriga hagar, trångt vid fodret och stressade hästar. Men om man hade fått ha det perfekt med stora hagar, väl tilltagna ligghallar och ett bra system för fodret samt möjlighet att ta in på box och ett vettigt arrangemang för att kunna göra iordning, spola osv. Då hade jag gärna haft lösdrift.
Men jag tror ändå att det inte passar ALLA hästar, t ex så kan väldigt ranglåga hästar fara illa. Men jag tror det är fler hästar som trivs med det än som inte gör det.
Hoppas du hittar ngt som passar er.

#5 - - Caroline:

Har haft fri tillgång på hö men eftersom att hästarna gärna gör ett hål i mitten av balen och står med huvudet där i hela dagarna så fick min häst hosta. Så nu måste allt hö blötas.
Sen är det skillnad på att ha en häst i tävlingskondition på lösdrift mot ett dräktigt sto. Stor risk att han inte orkar.
Bättre med lång utevistelse istället, vi har 12-14 timmar och det funkar jättebra :)

#6 - - Caroline och unghästen Stina:

Alltså Matilda. För det första: bara en stor hand's up till dig för att du inte ser grävandet som att hästen vill komma in. Stod i ett stall för inte så länge sedan där man berättigade de korta utetiderna med: "jama, hästarna står ju ändå vid grinden och vill komma in kl 15!". Ja, tror fan jag det, när de fick frukost kl 0700 och visste att det enda stället det fanns käk på, var inne i boxen. Även stort cred till dig som kan se hästens ovilja att komma in som ett tecken på välmående. Det är liksom vårt ansvar att se till att den vill jobba. Sätter oss i en oerhört sårbar position när vi kommer till hagen, ropar på hästen och den typ vankar iväg. Men, kan man lära sig något utav detta? Kan man rannsaka sig själv och fundera över hur man ska bli en ännu större morot för hästen än att få gå fri i godan ro och äta mat när den vill? Gud. Jag låter som en extrem hippie. Jag vill ju också träna och tävla, men jag kan inte riktigt släppa att jag vill att hästen gärna ska välja mig och vad vi ska hitta på, framför lugnet i hagen. Det är skitsvårt.

En annan sak @frida. Det låter som ett magiskt häst/hästägarliv, men oj så dyrt! Att både ha lösdrift med preparerad mark för att motverka nedtrappning, stora arealer att betala arrende för, samt disponibelt stall åt alla hästar med bekvämligheter som ryttare vill ha. Det bli dyrare än en vanlig boxplats med tillhörande rasthage. Vad hade du kunnat tänka dig att ge för det? När jag räknar efter (om jag ska ha betalt för mina timmar jag lägger på jobbet), blir den typen av uppstalling ca 5000 kr/mån, och då bor jag varken i STHLM eller ämnar att tjäna fett på inackorderingarna ;)

Till top