♡♡♡♡♡♡

Wanda är satt på boxvila för att kunna behandla muggen. Jag kommer åka ut varje dag en period nu för att kunna få ordning på detta. Håll tummarna! 


Jakob har jobbat på kandar igen, och känns magiskt fin på det. Inramad och suger tag ordentligt på betten. Trodde inte han skulle kännas bra på det, men han verkar gilla det. Får se hur jag känner inför att använda det i framtiden. Det är ett skarpt bett, samtidigt är det ju också ryttarens hand som avgör HUR skarpt det blir...


Veterinären kollade även Wandas dräktighetsstatus idag, och hon är fortsatt dräktig! ♡ Dygn 157 nu.

#1 - - Linnea:

Kan tipsa om denna salva till muggen. Sitter bra trots blött väder:

https://www.hogstaridsport.com/hast/hastvard/stallapotek/neo-derma

Svar: Använder den :)
Matilda Holmström

#2 - - Jossan:

Vad fick ni mot muggen? Vet inte vad man kan använda på ett dräktigt sto men.. Min häst såg hemsk ut på ett ben och vi fick torskleverolja blandat med sulfapulver av veterinären. Det var rena magin och muggen var borta på en vecka. Hoppas det löser sig!

Svar: Hibiscrub och Salsyvase (??). Detta rekommenderade seminveterinären på Myrsjö, så det ska nog gå bra!
Matilda Holmström

#3 - - Anette:

Hur kommer det sig att du rider honom på kandar så tidigt i hans utbildning?

Svar: Vi har nog olika åsikter om vad som räknas som "tidigt i hans utbildning" :) han fyller sju år snart, och jag kände för att testa. Han verkar gilla det, s0 varför inte lägga in det ibland?
Matilda Holmström

#4 - - Anette:

Jag har inte så mycket åsikter om just det alls egentligen. Blev väl mest förvånad eftersom ni tävlar på LB-nivå och jag inte riktigt förstår vitsen och vad du vill uppnå just nu med det. Speciellt kanske med tanke på att man inte ens måste rida på kandar längre. Så - ingen kritik, men en genuin fundering? :-)

Svar: Tog det absolut inte som kritik :) jag känner mest; varför inte testa? Jag har ett fint kandar som hänger i sadelkammaren, hästen visade sig funka fint på det - allt väl :)
Matilda Holmström

#5 - - Cornelia:

Min förra häst gick mycket bättre på kandar än vanligt tränsbett (testade mååånga olika). En tandläkare förklarade för mig att eftersom man har en kedja på kandaret ligger det väldigt stilla, hästarna lockas inte till att trycka upp det mot tandraden för att det ska ligga stilla. När man använder kandar (eller annat bett med kedja) så kan de slappna av mer för att det "ligger där det ligger". Vet inte om det stämmer men det känns logiskt? Som du säger är det handen som avgör, jag kunde vara mycket mer stilla och stadig i handen på min när hon hade kandaret och det måste ju vara mycket trevligare?

#6 - - Caroline och unghästen Stina:

@cornelia: förstår tandläkarens svar, men idag finns ju t.ex. Micklemtränset som du kan passa in så att bettet ligger HELT stilla i munnen förutom när man tar ett tygeltag. Så där finns alternativ om man känner sig lite obekväm med stångbett. En annan variant jag provat med framgång på hästar som gillar att bettet ligger still/inte gillar att det trycker på lanerna är att använda aachennosgrimma, men ta snokremmen och trä den över nosryggen/genom aacenflärpen, och sedan runt övre delen av bettringen och genom aachenflärpen igen, så att man liksom bara "lyfter" bettet. Svårt att förklara i text. Matilda. Bildkommentarmöjligheter, bitte ;)

Svar: Åh, smart! Jag förstår precis vad du menar!
Matilda Holmström

#7 - - Linda:

Tar dom inget ansvar på Myrsjö eller hur är avtalet där? Jobbigt att komma dit och bli ledsen över hur hästen ser ut? 👎🏻😔

Svar: Jag tror att vi helt enkelt har olika preferenser för hur hästen ska se ut och vad som är okej. Klart det är jobbigt och jag hade önskat ett telefonsamtal för annars går jag här hemma i godan ro och tror att allt är tiptop. Sen är det väl ändå värt att tillägga att wanda inte är halt eller visar någon som helst smärta över detta, så det är inte helt lätt att se om man inte kollar efter det specifikt. Jag ser det direkt iom att det är min häst, men för en utomstående blir det inte lika tydligt...
Matilda Holmström

#8 - - Anna:

Kan verkligen rekommendera canaural mot mugg. Alla mina hästar har haft vita ben och canaural har varit överlägset bäst och allt försvinner på någon dag typ (iförsig inte varit jättemycket, men har typ testat det mesta annat som går)

Svar: Tack för tips! Måste dock gå efter veterinärens rekommendationer först känner jag.. Wanda är ju ändå dräktig och det kan vara dumt att mixtra för mycket.
Matilda Holmström

#9 - - Anna :

Absolut och ska du ge canaural måste du hitta en vet som skriver ut det åt dig :)

Svar: Ska absolut ta upp det om muggen inte blir bättre på två veckor!
Matilda Holmström

#10 - - Emma:

Hoppas det löser sig med muggen. Håller tummarna för din fina Wanda!

Angående att du fick någon kommentar ang kandar på din fina Jakob... Jag kan inte ens komma på tanken att reagera - dels är ju DU en ryttare som (vad jag förstått) ridit betydligt högre än LB sedan tidigare, således ingen nybörjare, tror nog du vet vad du gör, och dels var det väl en introduktion och inget du rider på för jämnan? Äsch, jag tror mer på försiktig intro emellanåt, för att presentera något nytt, än att "allt kommer som en överraskning" senare. :-) Keep it up, mao.

Svar: Tack! Benen ser bättre ut även om det är långt ifrån bra. Jag håller med dig ang kandar. Jag har tävlat upp tom St Georges och ridit flera hästar på kandar tidigare, så för mig är det inget nytt. Jakob har fått prova det två gånger totalt och verkar gilla det. Men eftersom han även känns fin på träns med plastbett så kan jag lika gärna rida honom på det. Det handlar ju mer om att det är lite högtidligt att prova, sen är ju kandaret väldigt snyggt dessutom :)
Matilda Holmström

Till top