Gårdagens träning för Ubbe

Igår hade vi första träningen för Ubbe och det gick riktigt bra! Jag berättade att vårt största problem är att hitta ett ärligt dragläge hos Jakob, det blir gärna av och på. Och Ubbe förklarade det som att om man sitter på en häst som är lite långsam så rider man automatiskt på framåt. Det är just detta jag har gjort, vilket mer har resulterat i att Jakob har blivit het, men ändå inte kunnat behålla en ärlig bjudning då jag ber om mer samling. Det är på grund av detta som jag har känt att jag behöver ta lite annorlunda hjälp då detta har fortsatt vara ett problem trots 500 övergångar under ett pass. Jag behövde helt enkelt en annan syn på det hela!


Ubbe tyckte då att vi skulle prova att flytta bakdelen på Jakob istället, alltså att man påverkar hans bakdel genom sidförande skänkel i stället för att "jaga på" framåt. Ganska snabbt upptäckte vi att detta var riktigt bra för Jakob, och hans andra problem kom fram. Nämligen att svänga, haha! Det är nästan som att bogen är på väg rakt fram på spåret samtidigt som jag försöker rida en volt. 

"Problemet" med Jakob är att han alltid känns väldigt fin att rida, och det har gjort att jag har nöjt mig lite för fort. Nu fick jag istället be om större steg åt sidan, med rak hals och lätt ställning i nacken, utan att bogen flöt ut. Jakob ville inte alls ta stora steg åt sidan utan provade istället att komma fram i trav (det har han ju alltid fått beröm för tidigare). Han prövade också att gå rakt fram, att svänga inåt. Ja, ni fattar! Därför tog Ubbe honom lite för hand och vips så var det inte alls några problem att ta stora steg åt sidan. Det är bara jag som har nöjt mig med för lite..

Sedan ville Ubbe sitta upp och känna lite på honom också, och genom hans kvicka ridning och att flytta Jakobs bakdel och på så sätt påverka motorn lyckades han rida fram Jakob till handen så att nosen kom ut och stödet söktes längre fram! Även Ubbe sade att Jakob ju känns fin och att det inte på några sätt är en katastrof. Han är inte istadig och han försöker göra rätt för sig, Jakob är bara lite olydig för skänkeln helt enkelt. Och det är mitt fel, jag har varit nöjd med att han matar på framåt och gör bebisskänkelvikningar. Igår bevisade dock Jakob att han är mycket mer mogen och redo än vad jag har trott.

Jag fick sitta upp på slutet igen och Jakob kändes ungefär 1 dm bredare och jag fick kvickare svar för både mina ben och min hand. Jakob var riktigt trött och svettig trots att arbetet mest skedde i skritt och trav. Ubbe galopperade bara något varv och konstaterade att där var han stadig och rund. Så att Jakob tyckte detta var så jobbigt känns lite som ett kvitto på att jag har varit för mesig gällande vilka reaktioner jag faktiskt ska få för mina hjälper. Nu gäller det att fortsätta träna konsekvent tills Ubbe kommer tillbaka till oss. Så kul att vara igång med detta! Framöver kommer vi börja med piaff och passage för att kunna utveckla hans trav också ☆


#1 - - Cornelia:

Roligt att komma igång på riktigt! Känns som att det är lätt att hamna i ditt läge med unghästar, man vill (och ska såklart) ta det försiktigt och helt plötsligt är de faktiskt mogna för svårare och jobbigare saker utan att man själv hänger med. Då är det ju toppen att få så bra hjälp:)

#2 - - jannike:

Jättekul att få följa dina träningar för Ubbe och även läsa om vilken utveckling som sker. Har själv en häst som gör mini-sidvärts och även varit slö. Där jag mestadels ridit framåt och 1 miljon övergångar och tempoväxlingar. Ska genast testa sidförande istället :)

#3 - - Evelina:

Världens bästa Ubbe!

#4 - - Rackemarie :

Vad kul med bra träning. Lycka till med tävlingen.

Till top