Vuxen känsla

Något har hänt med Jakob, han känns liksom vuxen och fokuserad i arbetet nu. Självklart har det väl att göra med att han faktiskt har blivit äldre och fått mer styrka i sin kropp, men det är också en förändring i huvudet. Sen har jag även ändrat min ridning till ett bättre sätt och jag tror att jag är en bättre tränare för Jakob nu också! 

Igår red jag 40 min dressyr, mer än så behöver han inte gå. Jag tänkte försöka förklara hur jag har börjat lägga upp ridningen kch hur mitt nygamla tänk ser ut :)

  • Framskrittning för hand och sen under ryttare. Redan här är det fokus på att han har sin kropp mitt mellan mina ben och inte sladdar iväg. 
  • Trav och galopp där benet betyder fram. För att han ska kunna driva jämnt med bakbenen kan jag inte mesa runt i någon halvdan trav eller galopp, utan vi jobbar på i friskt tempo. Byter varv ofta, och känner att ställning och böjning fungerar. 
  • Många, många skrittpauser. Nästan som att så fort han har klarat av en övning så får han långa tyglar och massor klappar. Sen kanske han bara skrittar 30 sekunder, men jag tycker att det är extra viktigt att han får känna sig duktig samtidigt som han måste få länga ut sin hals som gärna blir kort. 
  • Sedan jobbar vi omväxlande med förvänd galopp, öppnor, skänkelvikningar, slutor osv. Följt av skrittpauser. Hela tiden tänk friskt framåt och en bred hand som tar emot bakbenen. 
  • Efter det kan jag dämpa honom, då kan jag sitta med ekonomiska gångarter och träna lydnad i övergångar osv. Men att försöka mesa runt i alldeles för lågt tempo innan han är framme för skänkeln är liksom döden för honom. 

Sedan har vi ju det största problemet - hans form. Han vill ju hemskt gärna placera nosen bakom lodplan. Här måste ni förstå att detta är inget jag gör, jag skulle aldrig dra honom dit eller placera honom där medvetet. Men jag har insett att jag kan inte sitta och tjata och fokusera på fronten/nosen, när allt faktiskt måste komma bakifrån. För ärligt talat, när han faktiskt är ärligt igång med bakbenen och loss i nacken så kommer nosen fram. Så det blir helt fel för mig att sitta och dra upp hans huvud (fått dessa instruktioner, men det är inte så enkelt). 

Jag märker en stor skillnad på honom nu då jag inte längre tjafsar om detta. Det är som att mitt (allas) fokus på vart han placerar sin nos har skapt ett mycket större problem än vad det faktiskt är. Han är mycket mer tillfreds och positiv till arbetet, och jag får helt enkelt jobba vidare med att aktivera fram mulen på honom. 

Jag är otroligt glad över hur han känns nu, det är flera pusselbitar som faller på plats under varje ridpass. Jag har även bestämt mig för att avvakta ytterligare med tävlandet tills vi kan gå ut säkert i LA/MSV C. Jag har fortfarande inte bråttom, och ska jag vara ärlig så börjar jag inse att Jakob troligtvis kommer vara den första hästen jag startar i Grand Prix. För nu finns hettan där när jag rider, viljan att göra rätt och talangen för samling. 

Idag tränar vi för Emelie Änges igen, och det är så skönt att vara hemma i sitt system! 😍

(null)

(null)

(null)

Till top