Flåsig

God kväll! Jag har ett rätt märkligt problem med Jakob... Han blir extremt flåsig när han tränas, speciellt nu i värmen. Han svettas knappt något alls, men flåsar som om han galopperat en mil i sträck trots att han har fått skritta av och inte alls jobbat stenhårt. 

Vad jag har förstått är detta väldigt vanligt på frieserar. Men jag tycker ändå att det är märkligt att han ska bli så påverkad. Så nu börjar jag fundera på vad jag kan göra för att hjälpa honom. Han har ju rätt mycket päls kvar, borde jag kanske helklippa honom? 🤔

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Tömkörningsbilderna fotades igår av min vän Johanna Åberg!
#1 - - Birgitta:

Svårt att avgöra hur tjock päls han har men en del hästar ”måste” man ju klippa året runt så why not? Kostar inget att prova.

#2 - - A.J:

Det tar ju lång tid att bygga en bra grundkondis och han har ju stått av och till under vintern, kanske behöver få upp flåset lite? Konditionsträning i skogen? Kanske hittar något bra upplägg om man kikar på distansvärlden?

#3 - - Emma:

Har exakt samma problem med min nu under dem varmare månaderna - han blir flåsig och börjar flämta, och när flankerna väl börjar gå så det hjälper inte att skritta av. Enligt vet så är det vanligt bland tyngre hästraser - det är kroppen som försöker hjälpa syresättningen av blodet vilket tydligen blir svårare när alla musklerna är varma och hästen täckt av svett.

Det emda som har hjälpt min är att rida när det är som svalast (soluppgång eller efter att det blivit mörkt), inte rida för länge, och att se till att skritta mycket samt ofta under passet, så att flåsandet inte hinner börja. När det är riktigt varmt (det var 35 grader härom dagen där jag bor) så brukar jag spola av honom innan ridpasset, och ibland har jag en hink med svamp och vatten stående på pallen i ridhuset. Börjar han flämta och flåsa så brukar jag "parkera" oss där det är som blåsigast i skuggan och bara stå för att få ner pulsen (detta är på vets rekommendation, och självklart är han frisk annars skulle han inte ridas).

Det är ju en stor, tung kropp de har, frieserhästarna. Och svart, tjock päls plus solsken plus deras rörelsemönster gör ju att de blir varma - i min hästs fall, kokta! - snabbare än en nätt arabskimmel, till exempel.

#4 - - Emma:

Glömde! Vi klipper honom - ofta. Klippte honom i förrgår och kommer att klippa igen om två veckor. Och fläta upp manen så mycket det går.

Svar: Men så tung är inte Jakob.. Wanda vägde till exempel 100 kg mer än vad Jakob väger nu.. Sen svettas inte Jakob, men det gör hon. Är så himla konstigt!!
Matilda Holmström

#5 - - Emma:

Svettas han inte alls? Anhydrosis är tydligen vanligare bland frieserhästar än andra raser. Min har det.

Svar: Han svettas lite under sadel och träns, men annars inget!
Matilda Holmström

#6 - - Marika Stoppert :

Han ter dig ju VÄLDIGT fräsch & fin på alla sätt & verkar ha fått en härlig framåtbjudning ju :-)
Dock är det lite ”konstigt” med den graden av flåsighet & jag håller med dig att så tung är han ju inte så att det skulle vara förklaringen.....
Han har ju inget som talar för att han är sjuk på något sätt men jag har genom åren sett två hästar (dock ej frieser utan halvblod) som betett sig så där & bägge hade Cushing / PPID även om ingen trodde det så det är lite lurigt ibland.
Medicinerades & den onormala flåsigheten försvann men märktes ingen annan skillnad eftersom de mådde bra på alla andra sätt redan innan diagnosen sattes.

#7 - - Therre:

Har du kollat blodmask?
Känner en häst av cob-typ, inte jättetung modell, som haft samma typ av problem med mycket flås trots god kondition och den hade rätt mycket blodmask när det väl kollades upp.
Värt att kolla om du inte redan gjort det. Hoppas du hittar en lösning på problemet!

Till top